Waste-Lights | 2020

art by Pascalle

Is het een typische eigenschap van kunstenaars, of gewoon een ‘Mansvelders-dingetje’; niks weg kunnen gooien, altijd denken dat je spullen nog nodig hebt om er, ooit, nog iets mee te kunnen of van te kunnen maken…

Na het overlijden van haar moeder in 2020 had Pascalle nog meer moeite met weggooien. Of eigenlijk: ze kon het niet opbrengen. Spulletjes die niemand wil hebben (want we hebben allemaal al zoveel spullen) maar waarvan we het toch wel heel erg zonde vinden om ze weg te gooien. Een gevoel dat velen zullen herkennen. Pascalle zette de spullen van haar moeder in haar atelier en bedacht een nieuw project; vanuit het Mansvelders-motto ‘Kan het ook anders?’ ruimde ze op door de spullen die klaar stonden om weggegooid te worden, om te zetten naar licht. Letterlijk. Zo ontstonden de Waste-Lights.

Het project Waste-Lights omvat een groeiende serie van kunstwerken die gebruikt kunnen worden als kandelaar en die zijn gemaakt van wegwerpspullen, de kenmerkende artefacten van onze consumptiemaatschappij. Van oude jampotjes tot vergeelde poëzieplaatjes, van plastic cups van de lokale ijssalon tot uit de mode geraakte bijoux-kettingen, van kapotte beeldjes tot beschadigd serviesgoed.

Uit de doos met opgeslagen kinderspeelgoed van haar inmiddels volwassen zoon – in haar hoofd met een smiley gelabeld als ‘niet echt goed genoeg om te bewaren voor mogelijke kleinkinderen’ – haalde ze parafernalia van de comic-held Batman en maakte daarvan de kandelaar Gotham City. Uit de doos met ooit verzamelde engeltjes met afgebroken vleugels selecteerde ze materiaal voor I Never Promised You a Rosegarden. Repareren en restaureren, knippen en plakken, en dan conserveren: het vergde bloed, zweet en tranen om dit nieuwe procedé in een passende en duurzame vorm te brengen. Toen ze de smaak eenmaal te pakken had ontstond de Waste-Lights serie 2020.

Elk Waste-Light exemplaar is uniek. Nadat de sculptuur een basisvorm gekregen heeft, wordt deze voorzien van ‘smuk’ in de vorm van afdankertjes, restmaterialen en zelf gemaakte vormen van klei en gips. Daarna worden de objecten diverse keren in de verf gezet en voorzien van verschillende transparante kunststoflagen. Deze laatsten versmelten en verstevigen het geheel. Tot slot worden de Waste-Lights afgewerkt. Desalniettemin blijven ze breekbaar, net als keramiek en porselein. En het leven zelf, waar de basisonderdelen ervan vandaan komen. 

Elk Waste-Light heeft een eigen identiteit, een samensmelting van het verhaal van de gebruikte onderdelen en het nieuwe leven dat ze hebben gekregen. Dat verhaal is steeds geïnspireerd door de populaire cultuur: films, popsongs, quotes, boeken. Soms grijpen ze terug op oudere cultuurvormen en symbolen. Elk Waste-Light heeft dan ook een eigen titel.

Waste-Lights zijn er in verschillende uitvoeringen. Ze zijn er voor een enkele kaars of voor meerdere theelichten. Geen van deze is permanent bevestigd, de sculptuur is dus ook zonder kaars te plaatsen, of met andere objecten te combineren, zodat u er ook een eigen draai aan kunt geven. Ze zijn er van smal en hoog (tot meer dan een halve meter) tot lager en breder. Elke Waste-Light is een unica, ze zijn allemaal anders. Waste-Lights zijn ook in opdracht te plaatsen bij Studio Mansvelders, zie hiervoor Memento Waste-Lights of informeer bij Gilbert of Mel. 

Waste-Lights zijn er in verschillende kleuren en uiteenlopende sferen. Van prinsessen-roze tot petrol-blauwgroen en van het zwartste zwart tot zuiverwit. Ze zijn als unica gesigneerd en gedateerd, voorzien van titel en informatie. Bij verzending worden ze nauwgezet en door ons verpakt en door een lid van de familie of een speciale koerier persoonlijk bij u afgeleverd. Deze familiaire service is bij de aanschafprijs inbegrepen. Kijk voor beschikbare Waste-Lights in de shop. 

Let them shine!

Waste-Lights gegevens:

Waste-Lights 2020

Pascalle Mansvelders

Elke Waste-Light betreft een unicum en verschilt per kleur, thema, afmeting en materiaalgebruik.

Elke Waste-Light heeft een titel, voorzien van een verhaaltje en is als unieke sculptuur gesigneerd door de kunstenaar.

Waste-Lights kunnen ook in opdracht gemaakt worden, kijk daarvoor bij Memento Waste-Lights…

Voor verdere informatie: zie de photo-gallery ‘art by Pascalle’ en in onze webshop.