Waste-Sculptures

Unieke sculpturen gemaakt van wegwerpproducten en afval van Pascalle voor Studio Mansvelders

Is het een typische eigenschap van kunstenaars, of gewoon een ‘Mansvelders-dingetje’; niks weg kunnen gooien, altijd denken dat je spullen nog nodig hebt om er, ooit, nog iets mee te kunnen of van te kunnen maken…

Na het overlijden van haar moeder in 2020 had Pascalle nog meer moeite met weggooien. Of eigenlijk: ze kon het niet opbrengen, haar spulletjes weg te gooien. Maar we hebben allemaal al zoveel spullen. Een gevoel dat velen zullen herkennen. Pascalle zette de spullen van haar moeder in haar atelier en bedacht een nieuw project; vanuit het Mansvelders-motto ‘Kan het ook anders?’ ruimde ze op door de spullen die klaar stonden om weggegooid te worden, om te zetten naar licht. Letterlijk. Zo ontstonden de Waste-Lights. Sculpturen die zijn opgebouwd, samengesteld, uit spullen die weg moeten maar die een nieuw leven krijgen in een sculptuur die te gebruiken is als kandelaar. Daarna kwamen er die te gebruiken zijn als vaas, voor één bloem (ook zonde om weg te gooien immers) of als schaal. En uiteindelijk kwamen er ook gewoon sculpturen uit voort.

Het project Waste-Sculptures omvat dus een groeiende serie van kunstwerken die zijn gemaakt van wegwerpspullen, de kenmerkende artefacten van onze consumptiemaatschappij. Van oude jampotjes tot vergeelde poëzieplaatjes, van plastic cups van de lokale ijssalon tot uit de mode geraakte bijoux-kettingen, van kapotte beeldjes tot beschadigd serviesgoed. Vooral met heel veel kommetjes, bordjes en oud speelgoed waar niet meer naar wordt omgekeken.

Uit de doos met opgeslagen kinderspeelgoed van haar inmiddels volwassen zoon – in haar hoofd met een smiley gelabeld als ‘niet echt goed genoeg om te bewaren voor mogelijke kleinkinderen’ – haalde ze parafernalia van de comic-held Batman en maakte daarvan de kandelaar Gotham City. Uit de doos met ooit verzamelde engeltjes met afgebroken vleugels selecteerde ze materiaal voor I Never Promised You a Rosegarden. Repareren en restaureren, knippen en plakken, en dan conserveren: het vergde bloed, zweet en tranen om dit nieuwe procedé in een passende en duurzame vorm te brengen. Toen ze de smaak eenmaal te pakken had ontstond een hele serie in verschillende kleuren en maten.

Sinds ze samen met Gilbert ook zelf de beelden in oplage maakt voor de studio, gebruikt ze ook de restproducten, het afval (en de uitprobeersels) die hieruit voorkomen als onderdelen van deze unieke sculpturen. Soms is dus in een Waste-Sculpture een ander beeld uit de collectie van Studio Mansvelders te herkennen.

Elke Waste-Sculpture is uniek. Nadat de sculptuur een basisvorm gekregen heeft, wordt deze voorzien van ‘smuk’ in de vorm van afdankertjes, restmaterialen en zelf gemaakte vormen van restjes klei en gips. Daarna worden de objecten diverse keren in de verf gezet en voorzien van verschillende transparante kunststoflagen. Deze laatsten versmelten en verstevigen het geheel. Tot slot worden de sculpturen afgewerkt. Desalniettemin blijven ze breekbaar, net als keramiek en porselein. En het leven zelf, waar de basisonderdelen ervan vandaan komen. 

Iedere Waste-Sculpture heeft een eigen identiteit, een samensmelting van het verhaal van de gebruikte onderdelen en het nieuwe leven dat ze hebben gekregen. Dat verhaal is steeds geïnspireerd door de populaire cultuur: films, popsongs, quotes, boeken. Soms grijpen ze terug op oudere cultuurvormen en symbolen. Elke sculptuur heeft dan ook een eigen titel en is gesigneerd en gedateerd aan de onderzijde.

Waste-Sculptures zijn er in verschillende uitvoeringen. Ze zijn er voor een enkele kaars of voor meerdere theelichten. Geen van deze is permanent bevestigd, de sculptuur is dus ook zonder kaars te plaatsen, of met andere objecten te combineren, zodat u er ook een eigen draai aan kunt geven. Ze zijn er van smal en hoog (tot meer dan een halve meter) tot lager en breder. Elke Waste-Sculpture is een unica, ze zijn allemaal anders. Bovendien zijn ze ook in opdracht te plaatsen bij Studio Mansvelders, zie hiervoor Memento Waste-Lights of informeer bij Gilbert of Mel. 

Waste-Lights zijn er in verschillende kleuren en uiteenlopende sferen. Van prinsessen-roze tot petrol-blauwgroen en van het zwartste zwart tot zuiverwit. Ze zijn als unica gesigneerd en gedateerd, voorzien van titel en informatie. Bij verzending worden ze nauwgezet en door ons verpakt en door een lid van de familie of een speciale koerier persoonlijk bij u afgeleverd. Deze familiaire service is bij de aanschafprijs inbegrepen. Kijk voor beschikbare Waste-Sculptures in de shop, daartoe kunt u hier klikken.

Waste-Sculptures

Pascalle Mansvelders

Elke Waste-Sculpture betreft een unicum en verschilt per kleur, thema, afmeting en materiaalgebruik;

heeft een titel, en is als unieke sculptuur gesigneerd door de kunstenaar.

Waste-Sculptures kunnen ook in opdracht gemaakt worden, kijk daarvoor bij Memento Waste-Lights…