Gilbert Mansvelders

Gilbert Mansvelders (1965) is de zoon van Hay en Ton, en de broer van Pascalle. En van Eugenie trouwens. Opgegroeid in een kunstzinnig nest studeerde hij commerciële economie en werktuigbouwkunde en maakte carrière als inkoper en verkoper bij enkele grote bedrijven. 

In 2000 begon hij voor zichzelf, in navolging van Hays credo om bovenal te geloven in je eigen kracht. Hij startte een bedrijf in recycling van tonerpatronen, bedacht daarbij samen met Hay een educatief jeugdprogramma dat via scholen werd uitgevoerd. Na deze succesvolle onderneming volgde er nog een, en nog een. Gilbert houdt ervan iets op te bouwen en het dan in goede handen over te dragen. 

De rode lijn in zijn entrepreneurschap is het zoeken naar nieuwe technieken voor het hergebruik van bestaande materialen. Recycling is zijn kennisgebied, zowel technisch als inhoudelijk. Duurzaamheid en het voorbestaan van de aarde, en zijn zorgen daarover als vader van zijn dochters Jule en Malou, is zijn grote drijfveer. Binnen de Studio zal hij er alles aan doen onze sculpturen zo milieu-vriendelijk als mogelijk te kunnen maken en leveren. Sinds dit jaar is Gilbert – die graag ‘denkwerk’ afwisselt met ‘doewerk’ – begonnen zelf de mallen en oplages te maken van de beelden van Hay en Pascalle. Daartoe vindt hij de ene na de andere nieuwe techniek uit, dus dat belooft wat voor de toekomst van sculptuur…

‘Als je me vraagt waar ik blij van word’, zegt Gilbert, ‘dan is dat in de eerste plaats het ondersteunen van mensen en zaken die ik belangrijk vind.’ Kunst en cultuur zijn hem met de paplepel ingegoten. ‘Ik heb altijd van dichtbij gezien en meegemaakt hoe mooi het kunstenaarschap is, maar heb ook de last ervan ervaren. Die last zit hem vaak in aspecten waar ik nu juist handig in ben en die ik ook nog eens heel graag doe. Kunstenaars zouden zich geen zorgen moeten hoeven maken over wat voor hun randzaken zijn, zoals marketing en verkoop.’

Volgens Gilbert is het zaak om kunstenaars niet in een commercieel keurslijf te duwen. ‘Ik kan wel gaan zitten hoofdschudden als Hay en Pascalle werk maken waar ze vrijwel zeker niets mee gaan verdienen, maar ik weet dat ze er desondanks ermee doorgaan. Het zit in hun aard. Met Studio Mansvelders wil ik laten zien dat er een markt bestaat voor het in alle mentale vrijheid ontstane werk van Hay en Pascalle; het leggen van die ‘missing link’ zie ik als mijn opdracht.’ 

Nieuw in de lijn van de Mansvelders Methode is dat Gilbert erop toe wil zien dat kunstenaars ‘fair & square’ worden betaald voor hun werk. In familiekring werd dat altijd al glimlachend Gilberts Fair Practice Code genoemd – al jaren voordat deze code haar intrede maakte in de cultuurwereld. Binnen Studio Mansvelders wil Gilbert ook een ondersteunend platform bieden voor andere kunstenaars, het familiegevoel kan niet breed genoeg gedragen worden. 

KLIK HIER VOOR CONTACT MET GILBERT hij maakt ook graag een afspraak met u om kunstwerken in opdracht te laten plaatsen, of dat nu is voor bij mensen thuis of voor een bedrijf.