Portretten

Pascalle maakt al meer dan 40 jaar portretten in opdracht. Tekenend, schilderend, boetserend. Met potlood, pastelkrijt, olieverf, klei. In formaat verschillend van klein naar (heel) groot, maar altijd in de haar zo typerende stijl en kleurkeuze; sober in tint, met een enkele uitspatting in kleur en/of metallic-verf. De prijzen voor haar portretten variëren. Dat heeft te maken met techniek, materiaalgebruik en grootte. De prijzen starten bij 350 euro voor een tekening, bij 750 euro voor een olieverf-op-doek portret en bij 1500 euro voor een beeld.

Procedure voor een portretopdracht: Pascalle werkt voor de portretten met foto’s. Die maakt ze liefst zelf, maar er zijn uitzonderingen. Zoals in het geval dat de geportretteerde een overleden dierbare is, of als er geen andere mogelijkheden zijn voor haar om zelf de foto’s te maken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een portret dat een cadeau is. Voor het maken van een portret zijn veel foto’s nodig. De selectie van de foto’s maakt ze zelf. Natuurlijk altijd in samenspraak met de opdrachtgever van het portret.

Voor de foto’s – zowel als voor het maken ervan, als voor de selectie van bestaande foto’s – komt Pascalle het liefst bij de opdrachtgever langs. Mensen voelen zich voor het maken van een foto thuis vaak beter op hun gemak en Pascalle ziet graag de omgeving waarin het werk terecht komt. Dan kan samen een formaat bepaald worden dat het beste past en de kleurkeuze van achtergrond of portret worden doorgenomen. Vervolgens gaat ze in de studio aan de slag met de keuze van de foto’s en doet een voorstel in de vorm van een schets. Wanneer deze klaar is, staat de koffie klaar in de studio om het vervolg te bespreken. Vanaf het moment dat ze start met de uitvoering van het portret, wordt – in verband met de te maken materiaalkosten – de helft van het bedrag van het opdracht in rekening gebracht. Tijdens het hele maakproces bent u natuurlijk welkom in de studio om de voortgang te zien.

Wanneer een opdrachtgever besluit meerdere portretten te willen laten maken, bijvoorbeeld van alle kinderen of kleinkinderen, dan verdient dit speciale aandacht. We zullen dan goed samen kijken naar formaten maar ook, naar bijvoorbeeld, de leeftijden waarop de geportretteerden vastgelegd zullen worden. In het voorbeeld van de kinderen in de witte stoel hierboven horen het linkse en rechtse doek bij elkaar. Wanneer naast elkaar gehangen lopen de stoelen door. De kinderen zijn – ondanks het feit dat ze twee jaar in leeftijd verschillen – beide geportretteerd rond hun eerste verjaardag.

In de regel lijst Pascalle de olieverf-portretten niet in. Ze vindt het juist mooi als de doeken doorlopen in en op de muur, zonder een afgesloten kader. Daartoe schildert ze de zijkanten van het doek mee. Tekeningen worden wél ingelijst. Het potlood en conté- en pastelkrijt dat hiervoor wordt gebruikt geeft af en vervaagt zonder bescherming met glas. Lijstwerk is in kosten separaat. We kunnen dit zelf uitvoeren, maar u kunt het ook zelf doen of het lijstwerk elders laten uitbesteden. Beelden worden in klei gemaakt, en al naar gelang het soort klei gebakken en van kleur en coating voorzien. Ook dit is weer afhankelijk van het gezamenlijk gekozen procedé. Beelden kunnen met en zonder sokkel geleverd worden. Het is tevens mogelijk van het beeld een oplage te laten maken, in milieuvriendelijk materiaal of het beeld in brons te laten gieten. In deze gevallen verdwijnt dan wel het originele beeld.

Het maken van een portret is absoluut maatwerk. Dat een goede voorbespreking verdient. Daarbij nemen we voorbeelden door en bespreken alle mogelijkheden en wensen. Daarnaast is het maken van een goed portret een erg intensief project, dat veel vergt, en ook wel wat vraagt van de zijde van de opdrachtgever. Om dit allemaal door te nemen maakt Pascalle graag, geheel vrijblijvend, een afspraak met u. Houd er rekening mee dat vanaf de datum van deze afspraak het minimaal zo’n twee maanden duurt voordat het portret bij u thuis kan hangen of staan. Soms komt het voor dat Pascalle al een tijdje ‘vol zit’ met portretten, maar we denken altijd met u mee om voor beide zijden een goede tijdmodus voor een portret te vinden, ook dat wordt allemaal op voorhand gezamenlijk besproken.

Heeft u vragen of wilt u geïnformeerd worden over het laten maken van een portret, neem dan neem contact op met Pascalle via mail of telefoon. Ze bespreekt graag de mogelijkheden.

U vindt de contactgegevens van Pascalle hier.